Άποψη

Best of 2012: Πού να πήγαν τα λεφτά;

στα 10

Κάθε μέρα μέχρι το τέλος του 2012, το Flix θα ανατρέχει σε πρόσωπα, γεγονότα, φαινόμενα, εκπλήξεις, επιρροές, τάσεις της κινηματογραφικής χρονιάς που τελειώνει. Σήμερα μελετάμε το φετινό box office και τις ταινίες που είδαν οι περισσότεροι Ελληνες!

Best of 2012: Πού να πήγαν τα λεφτά;

Πόσος κόσμος πήγε σινεμά φέτος στην Ελλάδα και τι προτίμησε να δει; Σ’ αυτό απαντούν τα παρακάτω νούμερα και ειδικά το Top-10 των πιο επιτυχημένων εμπορικά ταινιών φέτος στη χώρα μας.

Τα παρακάτω στοιχεία πρέπει να διαβαστούν ως ενδεικτικά, μια και αρκετές από τις συμπεριλαμβανόμενες ταινίες παίζονται ακόμα σε πρώτη προβολή και τα εισιτήριά τους αυξάνονται γοργά.

Κυρίως, το «Χόμπιτ: Ενα Αναπάντεχο Ταξίδι» που ολοκληρώνοντας την πρώτη του εβδομάδα στις αίθουσες έκανε ήδη 173.474 εισιτήρια και βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη θέση 11, είναι βέβαιο ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα περάσει «Το Κορίτσι με το Τατουάζ» και σύντομα θ’ ανέβει ακόμα πιο ψηλά.

Με το «Skyfall» ν’ αφήνει σκόνη πίσω του, είναι σημαντικό ότι η δεύτερη και η τέταρτη εμπορικότερη ταινία φέτος είναι ελληνικές, συγκεκριμένα το «Αν…» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη και το «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι» του Γιάννη Σμαραγδή. Τρίτη εμπορικότερη ελληνική ταινία φέτος το «Λάρισα Εμπιστευτικό», με 151.676 εισιτήρια, στην τέταρτη θέση η «Νήσος 2» με 138.907 μέσα στο 2012 (αλλά τα περισσότερά της εισιτήρια μέσα στο 2011) και στην πέμπτη το «Τανγκό των Χριστουγέννων» με 28.667 εισιτήρια μέσα στο 2012 επίσης. Από τις «καλλιτεχνικές» ελληνικές ταινίες φέτος, η πρωτιά πηγαίνει στον «Αδικο Κόσμο» που έκανε 9.811.

Στο σύνολο των εισιτηρίων που έγιναν φέτος στους κινηματογράφους, σημειώθηκε πτώση γύρω στα 11%, έγιναν δηλαδή περίπου 1 εκατομμύριο και κάτι, λιγότερα εισιτήρια από το 2011. Στα έσοδα από τις ταινίες (δηλαδή όχι στον αριθμό των εισιτηρίων, αλλά στις ειπράξεις), η πτώση είναι ακόμα μεγαλύτερη φυσικά, λόγω των εκπτώσεων και προσφορών στα εισιτήρια των κινηματογράφων.

Αντίστοιχα, στα εισιτήρια που έκαναν οι ελληνικές ταινίες φέτος, μια χρονιά με περιορισμένες εμπορικές επιλογές, από το 1.260.000 που είχαν κάνει το 2011, φέτος έκαναν συνολικά 915.000 εισιτήρια.

Αναλυτικά το Top-10 του ελληνικού box office για το 2012