Άποψη

Best of 2011: Τα 10 πράγματα που μάθαμε για το μέλλον από τις φετινές ταινίες

στα 10

Κάθε μέρα μέχρι το τέλος του 2011, το Flix κάνει αναδρομή στα πρόσωπα, τα γεγονότα, τις εκπλήξεις, τις απογοητεύσεις, τα συν και τα πλην και φυσικά τις ταινίες της χρονιάς. Σήμερα θα συνοψίσουμε πώς το κινηματογραφικό παρόν προβλέπει το ανθρώπινο μέλλον.

Best of 2011: Τα 10 πράγματα που μάθαμε για το μέλλον από τις φετινές ταινίες

Δείτε το σινεμά σαν κρυστάλλινη μπάλα μαντείας και προβλέψεων: τι μας είπαν οι ταινίες του 2011 για το δικό μας μέλλον; Τι θ’ αλλάξει; Τι θα παραμείνει; Τι θα ξαναγεννηθεί και με ποιον τρόπο; Διαβάστε παρακάτω: we have been warned!

Ο κόσμος μας θα καταστραφεί. Είναι, πια, δεδομένο, αλλά ο τρόπος και ο χρόνος δε διακρίνεται ξεκάθαρα…

melancholia

«Melancholia»

Ο πλανήτης Γη θα πάθει συμπαντική πρόσκρουση. Τίποτε δε θα μείνει όρθιο και, ακόμα κι αν κάτι επιβιώσει, αυτό σίγουρα δε θα είναι η μεσαία αστική τάξη. Φημολογείται ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος βοήθησε τον Λαρς φον Τρίερ με το σενάριο.

contagion

«Contagion»

Είναι μαχαίρι το χάδι και πονάει… Κάθε σωματική επαφή, έστω και από μακριά, έστω και με το κουμπί του ασανσέρ, θα αποβεί θανατηφόρα. Αφότου τα απολυμαντικά ζελ εξαντληθούν, το τέλος είναι μια ανάσα μακριά.

torino

«Το Αλογο του Τορίνο»

Ο άνθρωπος θέλησε τα πολλά και θα χάσει και τα λίγα. Η απληστία, η απιστία και η ανθρώπινη σκληρότητα είναι μονόδρομος για το απόλυτο σκοτάδι. Ο Μπέλα Ταρ κάνει την αρχή, σβήνοντας για πάντα την κινηματογραφική του μηχανή. (αφότου, ωστόσο, μας διδάξει ότι σε στιγμές μεγάλης φτώχιας, η καυτή βραστή πατάτα τρώγεται και με εξασκημένο χέρι…).

Οι άνθρωποι θα μεταλλαχθούν. Η ανθρώπινη εξέλιξη είναι αυτή που θα καταστρέψει τον κόσμο, αλλά κι εκείνη που θα προσπαθήσει να τον σώσει.

xmen

«X-Men: Η Πρώτη Γενιά» / «Αλπεις»

Ξεχωριστοί άνθρωποι με ειδικές δυνάμεις: είτε περνούν μέσα από τοίχους για να προλάβουν, είτε προκαλούν φυσικές καταστροφές για να αμυνθούν υπέρ της ανθρωπότητας, όπως οι X-Men, είτε υποκαθιστούν τους αγαπημένους μας που χάσαμε, για να γλυκάνουν την απώλεια, όπως οι «εξωγήινοι» ήρωες των «Αλπεων», οι μεταλλαγμένοι βρίσκονται ανάμεσά μας και φροντίζουν να είμαστε καλά.

neverletme

«Μη Μ’ αφήσεις Ποτέ»

Κανένας λόγος ανησυχίας για οποιαδήποτε ασθένεια. Εδώ και χρόνια, έξυπνοι επιστήμονες παρασκευάζουν παιδάκια που θα μας δωρίζουν από βλαστοκύτταρα μέχρι χέρια και πόδια για κάθε ανάγκη. Απαισιόδοξο; Μόνο αν αρχίσουμε να μοιάζουμε με την Κίρα Νάιτλι!

Το σινεμά θα φτάσει στα άκρα! Εχοντας προ καιρού περάσει τα εκατό, ο κινηματογράφος απλώνεται ταυτόχρονα από το πιο καινούριο στο πιο παλιό προφίλ του.

3D

«3D»

Από τον Βιμ Βέντερς στον επερχόμενο Τζέιμς Κάμερον, με ενδιάμεσους σταθμούς τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, τον Μάρτιν Σκορσέζε και… τον Κένεθ Μπράνα, οι δημιουργοί στρέφονται στο στερεοσκοπικό σινεμά. Η αγορά του 3D έχει ήδη σχεδόν κορεστεί στην Αμερική, ενώ ο Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ αναβίωσε ξανά, με το «Spy Kids 4», το «smell-o-rama», που τώρα λέγεται 4D Aroma-Scope και προσθέτει μυρωδιές στην κινηματογραφική εμπειρία.

artist

«The Artist»

Παράλληλα, η εντυπωσιακή επιτυχία του «The Artist», που παρότι ασπρόμαυρη και βωβή ταινία έκανε το γύρο του κόσμου, φιγουράρει στις λίστες βραβείων και είναι φαβορί για τα Οσκαρ, δημιούργησε μόδα: τα αφιερώματα στις κλασικές ταινίες του βωβού κινηματογράφου δίνουν και παίρνουν και το σινεμά μοιάζει να ανατρέχει στις ρίζες του για έμπνευση.

Παρόλ’αυτά, κάποια πράγματα θα μείνουν για πάντα τα ίδια…

socialism

«Film Socialisme»

Ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ θα συνεχίσει (μέχρι το τέλος του κόσμου) να χρησιμοποιεί ανατρεπτικές μεθόδους για να εξαγγέλλει κινηματογραφικά ότι η ανθρωπότητα οφείλει να στραφεί στην εκμοντερνισμένη αριστερά.

bluevalentine

«Blue Valentine»

Τα πιο υπέροχα και ταιριαστά ζευγάρια θα παλεύουν να παραμείνουν μαζί και θα χωρίζουν εν τέλει. Γιατί ακόμα κι αν ο κόσμος καταστραφεί, οι ρομαντικές σχέσεις θ’ακολουθούν σταθερή πορεία, ταλαντευόμενες ανάμεσα στην έλξη και τη φθορά.

friendsbenefits

«Μόνο το Σεξ δε Φτάνει»

Σεξ δε θα πολυκάνουμε ούτε στο μέλλον. Τουλάχιστον όχι μόνο σεξ, μια και οι αμερικανικές, τουλάχιστον, κομεντί έχουν βαλθεί να μας πείσουν ότι σημασία έχει η αγάπη κι ο σεβασμός στο ζευγάρι κι όχι η πυρετώδης ένταση της ζωικής έλξης. Αν το λένε οι ταινίες…

Διαβάστε κι αυτό:

Best of 2011: Οι Αντρες της Χρονιάς