Άποψη

Βest of 2011: Ξύπνησε το ζώο μέσα μας!

στα 10

Κάθε μέρα μέχρι το τέλος του 2011, το Flix κάνει αναδρομή στα πρόσωπα, τα γεγονότα, τις εκπλήξεις, τις απογοητεύσεις, τα συν και τα πλην και φυσικά τις ταινίες της χρονιάς. Σήμερα δίνει την αρμόζουσα προσοχή στους πιο ξεχωριστούς κινηματογραφικούς πρωταγωνιστές, που... δεν είναι άνθρωποι!

Βest of 2011: Ξύπνησε το ζώο μέσα μας!

Στο «The Artist», ο Ζαν Ντιζαρντέν παίζει καλύτερα από το τζακ ράσελ του; Τι θα ήταν ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ στους «Πρωτάρηδες» χωρίς τον Αρθουρ; Πώς μπορούμε να φέρουμε τον Ράνγκο σπίτι μας; Και τι κόλλημα έχει ο Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν με όλα τα ζώα της ζούγκλας; Παρακάτω οι αγαπημένοι μας φετινοί πρωταγωνιστές, που μπορεί να μη στάθηκαν στα δύο πόδια, αλλά οπωσδήποτε στάθηκαν στο ύψος των κινηματογραφικών περιστάσεων!

boonmee

Ο γορίλας, η αγελάδα, το ψάρι και τα άλλα ζώα στο «Ο Θείος Μπούνμι Ονειρεύεται τις Προηγούμενες Ζωές του»

Ακόμη και ως προηγούμενες ζωές ενός ανθρώπου, τα ζώα στο ονειρικό σύμπαν της βραβευμένης με Χρυσό Φοίνικα ταινίας του Ταϊλανδού Απιτσατπόνγκ Βιρασετακούν είναι κάτι περισσότερο από πρωταγωνιστές. Είτε ως γορίλες που μοιάζουν με τον Τσουμπάκα από τον «Πόλεμο των Αστρων», είτε ως ψάρια που μπορούν να φέρουν μια γυναίκα σε οργασμό. Ναι, η ζούγκλα είναι συνήθως οι άλλοι!

milou

O Μιλού στις «Περιπέτειες του Τεντέν: Το Μυστικό του Μονόκερου»

Αν δεν υπήρχε ο Αρθουρ των «Πρωτάρηδων», ο Μιλού όπως τον ζωντάνεψε ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και το motion capture είναι με διαφορά ο σκύλος της χρονιάς. Αεικίνητος, χαδιάρης, πανέξυπνος, παίζει σε όλες τις σκηνές του «Περιπέτειες του Τεντέν: Το Μυστικό του Μονόκερου» δικαιώνοντας στο έπακρο τη φήμη που του επιφύλασσε ο Ερζέ όταν σκέφτηκε πως – φυσικά – ο Τεντέν θα είχε για βοηθό του ένα φοξ τεριέ!

nikostratos

O Νικόστρατος στο «Νικόστρατος: Ενα Ξεχωριστό Καλοκαίρι»

Στην πραγματικότητα ο πελεκάνος της ταινίας του Ολιβιέ Ορλέ είναι οκτώ, οπότε θα ήταν άδικο να ξεχωρίσει κανείς ποιος παίζει καλύτερα τον αθώο, γεμάτο περιέργεια για τη ζωή και θύμα της τουριστικής ασυδοσίας των κατοίκων ενός ελληνικού νησιού. Τα εύσημα στον εκπαιδευτή τους!

tangled

O Πασκάλ στο «Μαλλιά Κουβάρια»

O πιο πιστός φίλος της Ραπουνζέλ δεν είναι τα μαλλιά της αλλά η πράσινη σαύρα που την ακολουθεί σε κάθε της βήμα, δίνοντας λύσεις τη στιγμή ακριβώς που πρέπει και συνεχίζοντας την παράδοση της Disney στο να δημιουργεί χαρακτήρες ζώων που μοιάζουν κλασικοί εν τη γενέσει τους!

ceasar

Ο Σίζαρ στον «Πλανήτη των Πιθήκων: Η εξέγερση»

Σε μια ταινία χωρίς χαρακτήρες, ο πίθηκος – ηγέτης του Αντι Σέρκις κλέβει δικαιωματικά την παράσταση ως ο πιο ολοκληρωμένος χαρακτήρας και ως ένας από τους καλύτερους κακούς της χρονιάς! Μπορεί να μην πάει στα Οσκαρ τελικά, αλλά μετά την προϋπηρεσία του ως Γκόλουμ και Σίζαρ αποτελεί την πρώτη επιλογή για όλα τα μέλη του ζωικού βασιλείου που μπορεί να χρειάζεται μια ταινία!

arthur

Ο Αρθουρ στους «Πρωτάρηδες»

Το πιο έξυπνο σκυλί της χρονιάς υπήρξε μια από τις εφευρετικές ιδέες του Μάικ Μιλς πάνω στην «εναλλακτική» κοσμοθεωρία των «Πρωτάρηδων». Ενα αξιαγάπητο τζακ ράσελ τεριέ ικανό να κάνει την οποιαδήποτε απώλεια αγαπημένου προσώπου λιγότερο επώδυνη. Ειδικά όταν μιλάει…με υπότιτλους!

turin

Το άλογο στο «Αλογο του Τορίνο»

Αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής του «αποκαλυπτικού» φιλοσοφικού δοκιμίου του Μπέλα Ταρ, το ομότιτλο άλογο διανύει τον κύκλο της ζωής μαζί με τους ήρωες της ταινίας, οι οποίοι - μεταξύ μας - ασχολούνται μαζί του περισσότερο από ό,τι ασχολούνται με τον εαυτό τους!

rango

Ο Ράνγκο στο «Rango»

Ενας κατοικίδιος χαμαιλέοντας όπως κανένας άλλος που έχουμε δει στο σινεμά, ο Ράνγκο είναι ο νέος ορισμός του καουμπόι που μέσα στη σκόνη μιας σύγχρονης Αγριας Δύσης ανακεφαλαιώνει την ιστορία του «πιο γρήγορου πιστολιού» διαθέτοντας πολλά περισσότερα όπλα από την απολαυστική φωνή του Τζόνι Ντεπ!

hangover

H μαϊμού στο «Ηangover 2»

Φανατική καπνίστρια, εμπορος ναρκωτικών και σχεδόν πιο χοντροκομμένη από τον Ζακ Γαλιφιανάκη, η μαϊμού του δεύτερου «Hangover» έδειξε από πού ακριβώς προέρχονται οι ήρωες της ταινίας, χαρίζοντας στο φιλμ πόντους διασημότητας με τις διαμαρτυρίες που ξεσήκωσε εκ μέρους φιλοζωικών οργανώσεων που – παραδοσιακά – δεν έχουν χιούμορ!

theartist

Το τζακ ράσελ τεριέ του «Τhe Artist»

Εχοντας ήδη βραβευθεί στις Κάννες με το Palme Dog για μια «από τις καλύτερες ερμηνείες σκύλου στο σινεμά όλων των εποχών», ο Αγκι, όπως είναι το όνομά του, είναι φυσικά βωβός αλλά αυτό δεν του απαγορεύει να κάνει τις σκηνές του το highlight ολόκληρης της ταινίας του Μισέλ Χαζαναβίσιους.

pussinboots

Ο Παπουτσωμένος Γάτος στο «Γάτος Σπιρουνάτος»

Τόσο διάσημος ώστε να αποκτήσει τη δική του ταινία, ο Παπουτσωμένος – που έγινε Σπιρουνάτος – Γάτος του Αντόνιο Μπαντέρας ακολούθησε τον Σρεκ σε όλη την κινηματογραφική του διαδρομή για να πάρει το νόμο στα χέρια του και να γοητεύσει ανθρώπους, ζώα και λοιπά κινούμενα σχέδια με ένα ακαταμάχητο μείγμα λατίνου πάθους και λάγνου νιαουρίσματος.

theskinilivein

O «Τίγρης» στο «Δέρμα που Κατοικώ» του Πέδρο Αλμοδόβαρ

Παίζει μόνο σε μια σκηνή, αλλά είναι αρκετή για να δώσει το στίγμα του Αλμοδόβαρ για την κτηνώδη ανθρώπινη φύση. Ντυμένος ως τίγρης, ο γιος της Μαρίσα Παρέδες εισβάλλει στο σπίτι του Ρόμπερτ για να κρυφτεί μετά από μια ληστεία που έχει διαπράξει, δένει και φιμώνει τη μητέρα του, βιάζει την «φυλακισμένη» Βέρα και σκοτώνεται από τον Ρόμπερτ. Το καρναβάλι μαίνεται έξω από την έπαυλη, οι μεταμφιεσμένοι όμως ήρωες στο «Δέρμα που Κατοικώ» γιορτάζουν και εκτός τριωδίου!

Ειδικές μνείες: στους πιγκουίνους του «Κου Πόπερ» και του «Ηappy Feet 2», στους καρχαρίες του «Shark Night 3D», στον Τάο του «Kung Fu Panda 2», στην ελεφαντίνα Ρόζι του «Νερό για Ελέφαντες», στον «Τυραννόσαυρο» του Πάντι Κονσιντάιν και στον... Κέβιν Τζέιμς στον «Ζωολογικό Τύπο»!

Διαβάστε ακόμη: