Ενημέρωση

Το Flix βουτάει στις πισίνες του σινεμά #31 – Million Dollar Mermaid του Μέρβιν ΛεΡόι (1952)

στα 10

Για κάθε μια μέρα του Ιουλίου, το Flix επισκέπτεται τις πιο αξέχαστες πισίνες του σινεμά.

Το Flix βουτάει στις πισίνες του σινεμά #31 – Million Dollar Mermaid του Μέρβιν ΛεΡόι (1952)

«Φτάνοντας στο σπίτι κάθε βράδυ, τα μάτια μου είχαν τόσο χλώριο που έβλεπα κύκλους γύρω από κάθε φως.»

Η Εστερ Γουίλιαμς, θα έλεγε κανείς - μέχρι και η Σκάρλετ Τζοχάνσον - πως γεννήθηκε μέσα στο νερό. Εκεί όπου διέπρεψε ως πρωταθλήτρια στο κολύμπι προπολεμικά και εκεί που έχτισε - με απαράμιλλη χάρη και πολλαπλών απαιτήσεων υποβρύχιες φιγούρες - την κινηματογραφική της καριέρα, η οποία εξαντλήθηκε μεν στο υβρίδιο «aquamusical», αλλά διέσχισε τα 40s και τα 50s με το συγχρονισμένο τρόπο που μόνο η ίδια θα μπορούσε να φέρει εις πέρας.

Million Dollar Mermaid

Το Flix βουτάει στις πισίνες του σινεμά

Million Dollar Mermaid

Το «Million Dollar Mermaid» δεν ήταν ότι ήταν η καλύτερη της ταινία - παρόλο που η ίδια το πίστευε ακράδαντα. Ηταν σίγουρα η μόνη βιογραφία που έκανε (υποδύθηκε την πρωταθλήτρια Ανέτ Κέλερμαν) και το σημαντικότερο έκανε τον τίτλο της το παρατσούκλι της για όλα τα χρόνια που έμεινε (ή κολύμπησε, καλύτερα) στην MGM και τίτλο για την αυτοβιογραφία της.

Πιο technicolor απ' ότι αντέχει ακόμη και ο πιο υποψιασμένος αμφιβληστροειδής, σε πισίνες λες φτιαγμένες από έναν «πειραγμένο» σουρεαλιστή και με μια μελαγχολία που προφανώς κανείς δεν αντιλήθηκε στην εποχή του, το φιλμ του Μερβιν ΛεΡόι βλέπεται μόνο επειδή είναι αδύνατον να ξεκολλήσεις το βλέμμα σου από πάνω του. Και για τίποτ' άλλο.


Διαβάστε και δείτε ακόμη:

Esther Williams