Ενημέρωση

Το Flix βουτάει στις πισίνες του σινεμά #3 – Aσε το Kακό να Mπει του Τόμας Aλφρεντσον (2008)

στα 10

Για κάθε μια μέρα του Ιουλίου, το Flix επισκέπτεται τις πιο αξέχαστες πισίνες του σινεμά.

Το Flix βουτάει στις πισίνες του σινεμά #3 – Aσε το Kακό να Mπει του Τόμας Aλφρεντσον (2008)

«Είσαι βαμπίρ;»«Τρέφομαι με αίμα. Ναι»«Είσαι νεκρή;»«Όχι. Δεν το καταλαβαίνεις;»«Αλλά… πόσων χρονών είσαι;»«Δώδεκα. Είμαι δώδεκα εδώ και πολύ καιρό.»

Σε μια απροσδιόριστη στιγμή της δεκαετίας του 1980 όπως την βιώνει η Σουηδία, ο Όσκαρ θα γνωρίσει την Έλι, ο Όσκαρ θα ερωτευθεί για πρώτη φορά, ο Όσκαρ θα βρει επιτέλους ένα ισχυρό σύμμαχο στον καθημερινό του αγώνα ενάντια στην – όπως την ορίζουν οι άλλοι – κοινωνική κανονικότητα. Τι κι αν η Έλι είναι βρικόλακας;

Το Flix βουτάει στις πισίνες του σινεμά

Let the Right one in 607

Let the Right one in 607

Ακόμη περισσότερο όμως, στο «Aσε το Kακό να Μπει» (και σε κάποιο βαθμό στο αμερικανικό του remake λίγα χρόνια μετά), με συνοδοιπόρο ένα πλάσμα αποκομμένο από το χρόνο, τα φύλα και όλα όσα παραδοσιακά ορίζουν τα στερεότυπα, ο Όσκαρ θα ξεκινήσει τον δικό του δρόμο προς την ενηλικίωση, θα αντιμετωπίσει στα ίσια όλους όσοι επιχειρούν να τον τιμωρήσουν για τον τρόπο ζωής του και, μέσα στα πλαίσια μιας ατμοσφαιρικής αλλά και ανορθόδοξης ταινίας τρόμου, θα πρωταγωνιστήσει στη δική του απρόσμενα ρομαντική αφήγηση, οδεύοντας θριαμβευτής προς το ηλιοβασίλεμα, ή έστω το αντίστοιχό του στον ατέλειωτο σκανδιναβικό χειμώνα.

Let the Right one in 607

Let the Right one in 607

Let the Right one in 607

Για αυτό και ολόκληρη η ταινία του Τόμας Άλφρεντσον οδηγεί με μαθηματική, αιματηρή ακρίβεια σε αυτή τη σκηνή στην πισίνα, όπου ένα νεαρό παιδί με παντοδύναμη ψυχραιμία παραδίνεται στους δαίμονές του ώστε, ειρωνικά, στη συνέχεια αυτοί να αντιμετωπίσουν οριστικά τη δική τους νέμεση, όσο η ανάλαφρη pop των Secret Service παίζει στο φόντο. Αυτό ακριβώς είναι το «Άσε το κακό να μπει»: η βία κάτω από την επιφάνεια, ο τρόμος πίσω από την καθημερινότητα, ο έρωτας πίσω από το σκοτάδι, η ζεστή καρδιά πέρα από το κρύο. Η σχολική γυμναστική στην πισίνα δεν πρόκειται ποτέ να είναι ξανά η ίδια.

Δείτε εδώ την ιστορική πλέον σκηνή του «Ασε το Κακό να Μπει» («Let the Right One In») αλλά και την αντίστοιχη στιγμή από το αμερικανικό remake της ταινίας, το «Let me in» του Ματ Ριβς.



Διαβάστε και δείτε ακόμη:

Let the Right one in 607