Ενημέρωση

Το Flix βουτάει στις πισίνες του σινεμά #18 – Suspiria του Ντάριο Αρτζέντο (1977)

στα 10

Για κάθε μια μέρα του Ιουλίου, το Flix επισκέπτεται τις πιο αξέχαστες πισίνες του σινεμά.

Το Flix βουτάει στις πισίνες του σινεμά #18 – Suspiria του Ντάριο Αρτζέντο (1977)

Οταν βρίσκεσαι στον κόσμο του Ντάριο Αρτζέντο, δε χρειάζεται να γεμίσει η οθόνη αίμα για να νιώσεις τον τρόμο. Αρκούν ο κατάλληλος φωτισμός που μεγεθύνει τις σκιές, οι εξπρεσιονιστικές γωνίες λήψεις που τονίζουν ακόμα περισσότερο τα έντονα χρώματα, ο τεράστιος κενός χώρος που ενισχύει τον φόβο του άγνωστου και, φυσικά, ένας αθέατος απειλητικός παρατηρητής για να δημιουργηθεί καθολικά μια ασφυχτική αίσθηση τρόμου από την οποία είναι σχεδόν αδύνατο να ξεφύγεις.

Το Flix βουτάει στις πισίνες του σινεμά

Suspiria 607

Για αυτό και στο «Suspiria», όταν η Σούζι και η Σάρα σχολιάζουν χαμηλόφωνα στην πισίνα τους φόνους που ανατάραξαν τη σχολή τους τα τελευταία εικοσιτετράωρα, τίποτα κραυγαλέο δεν προκαλεί την ανησυχία.

Και όμως, ο τρόπος που τα σώματα τους κινούνται μέσα στο νερό σχηματίζοντας ανεπαίσθητους κυματισμούς, η ηχώ που παραμορφώνει τους ψιθύρους τους και τους σκορπίζει στις γωνίες της αχανούς αίθουσας, το απόλυτο μπλε της πισίνας που μετατρέπει τα σώματά τους σε αιματηρές κόκκινες φιγούρες και μια λήψη από ψηλά που προοικονομεί τα χειρότερα δημιουργούν αθροιστικά μια απόκοσμη ατμόσφαιρα που αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο πως τελικά η αίσθηση της απειλής είναι πολλές φορές πολύ πιο τρομακτική από την ίδια την απειλή.

Suspiria 607

Ο Ντάριο Αρτζέντο δεν είναι ένας σκηνοθέτης που απέφευγε μόνιμα το προφανές, όμως είναι σε αυτές τις στιγμές της δημιουργίας του που απέδειξε πόσο καλά μπορούσε να διαχειριστεί τον ανθρώπινο φόβο για να δημιουργήσει συνειρμικά ατμόσφαιρα τρόμου σχεδόν από το πουθενά. Εξάλλου, στη «Suspiria»του, ο τρόμος είναι υπαρκτός πολύ πριν οι διάδρομοι βαφούν κόκκινοι από το αίμα.

Suspiria 607

Δείτε εδώ ολόκληρη την σκηνή της πισίνας από το «Suspiria».


Διαβάστε και δείτε ακόμη:

Suspiria 607