Ενημέρωση

Το Flix βουτάει στις πισίνες του σινεμά #1 - The Swimmer του Φρανκ Πέρι (1968)

στα 10

Για κάθε μια μέρα του Ιουλίου, το Flix επισκέπτεται τις πιο αξέχαστες πισίνες του σινεμά.

Το Flix βουτάει στις πισίνες του σινεμά #1 - The Swimmer του Φρανκ Πέρι (1968)

«What a day. Have you ever seen such a glorious day!»

Ενας άντρας, φορώντας μόνο ένα μαγιό, αποφασίζει να ξεκινήσει ένα παράδοξο ταξίδι προς το σπίτι του διασχίζοντας όλες τις πισίνες των φίλων του στα προάστια του Κονέκτικατ.

The Swimmer 607

Κανείς δεν γνωρίζει από που έρχεται (και που πηγαίνει), σε όλες τις ερωτήσεις που του απευθύνονται για το που κρυβόταν τόσο καιρό απαντά «εδώ κι εκεί» και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι πόσο υπέροχη είναι η μέρα, πόσο δροσερό είναι το νερό και η εμφανής αγωνία του να μην ξεκινήσει να πίνει από το μεσημέρι, κατά την προσφιλή συνήθεια των επιρρεπών στις καταχρήσεις φίλων του.

The Swimmer 607

Σε αυτήν την πρώτη σκηνή, ο Φρανκ Πέρι (άδικα πιο γνωστός για το «Mommie Dearest» του 1981), ορίζει το σκηνικό για μια από τις πιο παράξενες ταινίες που γυρίστηκαν στην Αμερική στα τέλη του 1968, ένα σουρεαλιστικό τριπάκι (βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζον Τσίβερ) που κάτω από τον καυτό ήλιο, τη φαινομενική ευτυχία μιας ντουζίνας ανθρώπων που νοιάζονται περισσότερο για τα φίλτρα νέας τεχνολογίας για τις πισίνες τους, το υπέροχο μουσικό θέμα του Μάρβιν Χάμλις και τη σπαρακτική ερμηνεία του Μπαρτ Λάνκαστερ, κρύβει μια από τις πιο σκοτεινές βόλτες στο αμερικάνικό όνειρο και την απώλεια.

The Swimmer 607

«Πως ήταν το καλοκαίρι σου», θα ρωτήσουν τον Νεντ οι δύο πρώτοι «φίλοι» του και αυτός θα απαντήσει «Απλά υπέροχο». Στο βλέμμα του, όμως, η αλήθεια είναι φανερό πως κρύβεται κάπου αλλού και είναι αδύνατον να κρυφτεί μέσα σε ένα δροσερό ποτήρι μαρτίνι ή μια καταγάλανη πισίνα που οι ιδιοκτήτες της αρνούνται να δοκιμάσουν από το hangover.


Διαβάστε και δείτε ακόμη:

The Swimmer 607