Άποψη

Best of 2014: Οι άντρες της χρονιάς

στα 10

Μέχρι το τέλος του 2014, το Flix θα ανατρέχει σε πρόσωπα, γεγονότα, φαινόμενα, εκπλήξεις, επιρροές, τάσεις της κινηματογραφικής χρονιάς που τελειώνει. Σήμερα ο προβολέας στους άντρες που μάς κέρδισαν.

Best of 2014: Οι άντρες της χρονιάς

Επειδή ήταν όμορφοι, επειδή μας εξέπληξαν, επειδή μας έπρηξαν, επειδή κατάφεραν κάτι μοναδικό, πέρα από τις προσδοκίες. Αυτοί είναι οι άντρες που, μέσα στο 2014, είχαν κάτι να πουν και μας έπεισαν να τους ακούσουμε.

Βρείτε συγκεντρωμένα όλα τα Best of 2014 για σινεμα και τηλεόραση στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

γκέλια νικούλι 424

Νίκος Γκέλια - Κώστας Νικούλι / Τα δυο ομορφότερα νέα πρόσωπα που ξεφύτρωσαν φέτος από το ελληνικό σινεμά, οι πρωταγωνιστές του «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα δεν ήταν πυροτεχνήματα. Είναι δυο νεαροί ηθοποιοί, με καριέρα που ήδη έχει συνέχεια, που με τις ερμηνείες τους, τα λόγια τους και την ακτινοβολία τους έγιναν αντικείμενο συζητήσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

channing tatum 424

Τσάνινγκ Τέιτουμ / Ο άνθρωπος που χαρακτηρίστηκε ο ωραιότερος της εποχής μας (διαφωνήστε ελεύθερα αν το θέλετε), ο πρώην στρίπερ που αποφάσισε ότι μπορεί να τα καταφέρει στο σινεμά, φέτος δεν αρκέστηκε στο «22 Jump Street»: απέδειξε, σε συνέχεια των προσεκτικών επιλογών του, με το «Foxcatcher», ότι είναι έτοιμος για το πρώτο του Οσκαρ.

jack o' connell 424

Τζακ Ο’ Κόνελ / Εμφανίστηκε μέσα στο 2014... with a bang! Από τις συγκλονιστικές, εσωστρεφείς, δυναμικές ερμηνείες του «'71» και του «Γροθιές στους Τοίχους», κατέληξε μπροστά στον φακό της Αντζελίνα Τζολί στο «Unbroken». Αυτός θα είναι ο νέος Βρετανός ηθοποιός που θα κατακτήσει το Χόλιγουντ.

yves saint laurent 424

Ο Ιβ Σεν Λοράν / Δυο ταινίες κατέγραψαν τα πάθη και τα μυστήρια της ζωής του, το «Yves Saint Laurent» και το «Saint Laurent: Η Χρυσή Εποχή», παρότι καμιά δεν κατάφερε να αποτυπώσει πραγματικά το μεγαλείο του μυαλού του.

τασούλας 424

Κωνσταντίνος Τασούλας / Ο νέος Υπουργός Πολιτισμού διορίστηκε τον Ιούνιο. Ακόμα περιμένουμε ν' ασχοληθεί ουσιαστικά με τον ελληνικό κινηματογράφο. Καλό 2015; Διαβάστε εδώ το χρονικό αστάθειας στο Υπ.Πο. και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου που ξεκίνησε το καλοκαίρι και κορυφώθηκε τον Νοέμβριο

κάμπερμπατς 424

Μπένεντικτ Κάμπερμπατς / Οποιες ή όποιοι είναι Cumberbitches να σηκώσουν το χέρι! Περιμένοντας το «Imitation Game», περάσαμε μια χρονιά απολαμβάνοντας το χιούμορ και το παράδοξο σεξ απίλ του.

chris pratt 424

Κρις Πρατ / Από τον slacker Αντι του «Parks & Recreation», μέχρι το «Guardians of the Galaxy», έγινε πραγματικός action hero. Μας αρέσει σε κάθε εκδοχή!

nolan 424

Κρίστοφερ Νόλαν / Είτε αγαπήσατε το «Interstellar» είτε όχι, αυτός είναι ο ένας από τους πολύ λίγους σύγχρονους σκηνοθέτες που κάνει μεγάλο σινεμά με όραμα και δε φοβάται τα ερωτηματικά.

ceylan 424

Νουρί Μπιλγκέ Τσειλάν / Ο νικητής του φετινού Χρυσού Φοίνικα, ο σκηνοθέτης που, πέραν ταινιών, έφερε με την παρουσία του την πολιτική επικαιρότητα της Τουρκίας στα διεθνή media με όχημα τον πολιτισμό.

hercules 424

Ο Ηρακλής / Ο ίδιος. Ο ημίθεος. Γιατί και στον «Ηρακλή» με τον Ντουέιν Τζόνσον και στον «Ηρακλή: Η Αρχή του Θρύλου» με τον Κέλαν Λατς, ο κύριος άθλος ήταν πώς ο καθένας ανέπτυξε τέτοια σμιλευτά μούσκουλα.

woody allen 424

Ο Γούντι Αλεν / Συζητήθηκε όσο κανείς για τα οικογενειακά του σκάνδαλα και τις φήμες περί παιδεραστίας. Και μετά έκανε το «Μαγεία στο Σεληνόφως» και χαμογελάσαμε γλυκά.

ρόι αντερσον 424

Ο Ρόι Αντερσον / Κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία με το «Ενα Περιστέρι Εκατσε σε Ενα Κλαδί Συλλογιζόμενο την Υπαρξή του». Κι οι υπόλοιποι συλλογιστήκαμε την ευτυχία της ύπαρξης ενός σκηνοθέτη που τραβά τον αποκλειστικά δικό του δρόμο με επιτυχία.

boyhood 424

Ο Μέισον / Του «Boyhood». Χαρήκαμε που τον γνωρίσαμε και τον είδαμε να μεγαλώνει. Ευχαριστούμε Ρίτσαρντ Λίνκλεϊτερ.

μουρίκης 424

Ο Βαγγέλης Μουρίκης Ανάμεσα στον καουμπόι του «Μικρού Ψαριού» του Γιάννη Οικονομίδη και στο βρυκόλακα της «Νορβηγίας» του Γιάννη Βεσλεμέ, ο ένας από τους σπουδαιότερους Ελληνες ηθοποιούς έχει κέφια για δοκιμές.

godard 424

Ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ / Επειδή στα 84 χρόνια του, με νέα ταινία, το «Adieu au Langage», σε 3D, εξακολουθεί να τρολάρει και ν' ανατρέπει ότι νομίζουμε προβλέψιμο, όπως πάντα. Θυμηθείτε τις φετινές του δηλώσεις εδώ.

trier 424

Ο Λαρς φον Τρίερ / Είναι πολυσυζητημένο πρόσωπο, προβοκάτορας κι εγωκεντρικός, κάθε χρόνο. Φέτος έφερε στην επιφάνεια και τη γνωστή, αλλά καλά κρυμμένη ευαισθησία του. Περισσότερα εδώ

πάβελ παβλικόφσκι 424

Ο Πάβελ Παβλικόφσκι / Επέστρεψε, μετά από χρόνια αγγλόφωνης απουσίας, στην Πολωνία, έκανε μια φορμαλιστική, πολιτική, υπαρξιακή, ασπρόμαυρη ταινία, την «Ida» και μαζεύει βραβεία όπου βρεθεί κι όπου σταθεί, στο δρόμο για το Ξενόγλωσσο Οσκαρ.

φίντσερ 424

Ο Ντέιβιντ Φίντσερ / Το σκοτάδι του γάμου κι η λάμψη της κινηματογραφικής ευελιξίας. «Το Κορίτσι που Εξαφανίστηκε» επιβεβαιώνει ότι ο Φίντσερ παραμένει για καιρό.

shia laboeuf 424

Σάια ΛαΜπεφ / Η σακούλα στο κεφάλι. Οι ισχυρισμοί για τον βιασμό. Η άνευ προηγουμένου μπουρδολογία και ομφαλοσκόπηση. Θέλαμε δε θέλαμε, τον φάγαμε στη μάπα ολόκληρο το 2014. Τι καλά που θα ήταν να έμενε στο γεγονός ότι είναι ένας θαυμάσιος ηθοποιός, όπως έδειξε στο «Nymph()maniac» και στο «Fury». Δε χρειάζεται κάτι άλλο.

Περισσότερα Best of 2014 από το Flix: