Συνέντευξη

Αθανάσιος Καρανικόλας: Με δύναμη από τη Γερμανία!

στα 10

Ο Αθανάσιος Καρανικόλας ζει και εργάζεται στο Βερολίνο από το 1997. Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας του, το «Echolot» θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Forum του 63ου Διεθνούς Φεστιβάλ Βερολίνου σε λίγες ημέρες. Στο Flix μιλάει για τη σημασία της... εγγύτητας.

Αθανάσιος Καρανικόλας: Με δύναμη από τη Γερμανία!

Οσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τον Αθανάσιο Καρανικόλα βρίσκονται στο βιογραφικό του. Γεννήθηκε το 1967 στη Θεσσαλονίκη. Από το 1987 μέχρι και το 1990 έζησε στη Νέα Υόρκη, όπου και σπούδασε φωτογραφία στο New School for Social Research. Αποφοίτησε από την Ακαδημία Καλών Τεχνών του Ντίσελντορφ το 1995 και από τη σχολή κινηματογράφου ΗΗF Konrad Wolf του Πότσνταμ το 2006. Από το 1998 μέχρι και σήμερα, ο Αθανάσιος Καρανικόλας ζει και εργάζεται ως σκηνοθέτης και καθηγητής στο Βερολίνο.

Οσα, όμως, θα θέλατε πραγματικά να γνωρίζετε για τον Αθανάσιο Καρανικόλα μπορείτε να τα βρείτε στο πλούσιο έργο του που αποτελείται από ταινίες μικρού μήκους, εγκαταστάσεις βίντεο, μια μεγάλου μήκους ταινία και ένα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ.

Αρκετά εχέγγυα για να θεωρείται σήμερα ένας από τους πιο ανήσυχους νέους δημιουργούς της Γερμανίας και μια από τις πιο ενδιαφέρουσες «πειραματικές» φωνές του σύγχρονου σινεμά.

Στην Ελλάδα, τον γνωρίσαμε πρώτη φορά το 2007, όταν η πρώτου μεγαλου μήκους ταινία μυθοπλασίας, το «Elli Makra, 42277 Wuppertal» που αφηγείται την ιστορία μιας Ελληνίδας μετανάστριας στο Βούπερταλ της Γερμανίας προβλήθηκε στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και απέσπασε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας για την πρωταγωνίστριά του Αννα Λαλασίδου. Ενα χρόνο αργότερα, το 2008, το Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας διοργάνωσε προς τιμήν του ένα αφιέρωμα στο Bios με έξι ταινίες και μια βίντεο εγκατάσταση, φέρνοντας το έργο του πιο κοντά στο ελληνικό κοινό και το 2011 το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης συμπεριέλαβε στο πρόγραμμά του το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ «Khaima» για το στρατόπεδο συγκέντρωσης των μεταναστών στο λιμάνι της Πάτρας.

Στα 46 του χρόνια, ο Αθανάσιος Καρανικόλας, συμμετέχει επίσημα στο Forum του 63ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (7-17 Φεβρουαρίου 2013), με τη δεύτερη του μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας, το «Echolot», δικαιώνοντας την ακούραστη πορεία του όλα αυτά τα χρόνια και επιβεβαιώνοντας πως οι συμβάσεις υπάρχουν μόνο για να τις αγνοείς.

echolot1

Πώς θα περιέγραφες το «Echolot» σε κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτα γι' αυτό;

Ειναι μια ταινία για μια παρέα νέων, οι οποία έρχεται αντιμέτωπη με τη πραγματικότητα του θανάτου και αναζητά διέξοδο στη εναλλακτική μουσική, στο αλκοόλ και στο σέξ. Είναι ταυτόχρονα μια ταινία για μια γενιά νέων ανθρώπων, η οποία αγαπάει πάρα πολύ τη ζωή και ψάχνει να βρεί τρόπους να το εκφράσει. Για μένα είναι μια ταινία αρκετά προσωπική. Μια ταινία που την έκανα με κάθυστερηση είκοσι πέντε χρόνων, γιατί αυτά τα παιδιά δε διαφέρουν καθόλου τελικά από τη δική μου γενιά και μου θυμίζουν φίλους και γνωστούς, αλλά και τον εαυτό μου στα είκοσι.

Που σε συναντά το «Echolot» σε σχέση με το προηγούμενο έργο σου;

Η ματιά είναι κοινή. Αν και ταινία μυθοπλασίας το «Echolot» βασίζεται στο ντοκιμαντέρ. Εδώ προσπάθησα να εξελίξω τη τεχνική της φαινομενικά αμέτοχης παρατήρησης, που χρησιμοποίησα στη προηγούμενη μου ταινία ντοκιμαντέρ, το «Khaima». Η κάμερα δεν ακολουθεί τη δράση, επιμένει στην οπτική της και πολλά από τα δρώμενα συμβαίνουν πίσω η δίπλα απ αυτή. Θεματικά ο θάνατος, η σεξουαλικότητα και η αναζήτηση της ταυτότητας είναι και πάλι παρόντες.

Τι σημαίνει Echolot;

Είναι ένα μηχάνημα το οποίο μετράει το βάθος της θάλασσας, μέσω της ηχούς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο τίτλος είναι μεταφορικός. Η παρέα αυτών των παιδιών προσπαθεί με τη μουσική της να ανακαλύψει κάτι. Ψάχνει να βρεί με το τρόπο της ένα νόημα, να μέτρησει κάτι, την εγγύτητα.

echolot2

Τι σημαίνει για σένα η επιλογή σου από το Forum της Berlinale;

Πολλά. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία και μια επιβράβευση για μια ταινία στην οποία δουλεύουμε χωρίς αμοιβή, εγώ και όλοι οι συνεργάτες μου, τα τελευταία δύο χρόνια. Ελπίζω να βρεί το κοινό της, να αξιολογηθεί, να κατανοηθεί και να αγαπηθεί. Είναι μπανάλ στόχοι ίσως, αλλά για μένα είναι πολύ σημαντικοί.

Ζεις και εργάζεσαι στη Γερμανία. Πόσο νιώθεις μέρος της άνθισης του ελληνικού σινεμά;

Δε ξέρω. Δε νιώθω κάτι συγκεκριμένο. Δεν υπάρχει ένα κίνημα στο οποίο συμμετέχω συνειδητά. Χαίρομαι φυσικά που γίνονται ενδιαφέρουσες ταινίες από συνομήλικους Eλληνες σκηνοθέτες, θαυμάζω και επικροτώ την επιμονή, την αντοχή και τον επαγγελματισμό κάποιων από αυτούς, διαφωνώ σε επίπεδο φόρμας και νοημάτων με κάποιους άλλους και έχω φιλικές και επαγγελματικές σχέσεις με αρκετούς όπως με τον Αργύρη Παπαδημητρόπουλο, με τον Εκτoρα Λυγίζο, με το Σύλλα Τζουμέρκα και το Παναγιώτη Φαφούτη. Weiter so! όπως λέμε κι εδώ, δηλαδή καλή συνέχεια σε όλους.

echolot3

Info

Echolot

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιοχάνες Λούις Ηχος: Πάτρικ Πιλζ - Γιοχάνες Ζμάιζερ ΖίρινγκερΣχεδιασμός Ηχου / Μουσική: Γιοχάνες Ζμάιζερ ΖίρινγκερΜείξη Ηχου: Γιοχάνες Χάμπελ Διεύθυνση Παραγωγής: Λάσε Σκάρπεν Παραγωγή - Μοντάζ - Σκηνοθεσία: Αθανάσιος Καρανικόλας Πρωταγωνιστούν: Μάρτιν Ασελμαν, Χένινγκ Μπόσε, Μπετίνα Μπούρχαρντ, Ανζο Τσέρνις, Τόμας Χάλε, Νίνα Χόρβαθ, Τζούλιαν Κεκ, Ενε Σαρτζ, Λένα Βογκτ, Ανρντ Βίλε

Δείτε παρακάτω δύο σκηνές από το «Εcholot» και περισσότερες φωτογραφίες στο gallery:



Διαβάστε εδώ περισσότερα για το 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου που ξεκινάει στις 7 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 17 Φεβρουαρίου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί με την υποστήριξη του Goethe Institut Athen προκειμένου να σας μεταφέρει όλα τα νέα από τη φετινή διοργάνωση.