Ενημέρωση

Ο Χρήστος Νίκου συστήνει στο Flix τα «Μήλα»

στα 10

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Χρήστου Νίκου είναι μία από τις πέντε ταινίες που θα παρουσιαστούν ως works in progress στο πρόγραμμα «Thessaloniki Goes to Cannes» της Αγοράς του 72ου Φεστιβάλ Καννών. Ο δημιουργός της μιλάει στο Flix για την εμπειρία.

Ο Χρήστος Νίκου συστήνει στο Flix τα «Μήλα»

Με προϋπηρεσία ως βοηθός σκηνοθέτη και στη διαφήμιση, αλλά και με παρελθόν στη μικρού μήκους - το «km» του 2012 υπήρξε μια από τις ταινίες που ξεχώρισαν εντός και εκτός συνόρων - ο Χρήστος Νίκου ολοκληρώνει αυτήν την εποχή την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, μια συμπαραγωγή Ελλάδας και Πολωνίας, με τίτλο «Μήλα».

Και ετοιμάζεται να ταξιδέψει μαζί με ένα μικρό της κομμάτι στο Φεστιβάλ Καννών για να το παρουσιάσει στο τμήμα «Thessaloniki Goes to Cannes», όπου πέντε ταινίες σε στάδιο works in progress θα προβληθούν για αγοραστές, διανομείς και επαγγελματίες του σύγχρονου διεθνούς σινεμά προκειμένου να αναζητήσουν χρηματοδότηση για την ολοκλήρωσή του αλλά και διεθνή διανομή και να κινήσουν το ενδιαφέρον για τα διεθνή φεστιβάλ.

Στο Flix, o Χρήστος Νίκου μας μιλάει για την υπόθεση της ταινίας του, την εμπειρία της πρώτης φορά, τη σημασία της ορατότητας εκτός συνόρων.

Μήλα Από τα γυρίσματα της ταινίας

Τι είναι τα Μήλα;

Τα μήλα είναι μια ταινία που διαδραματίζεται σε έναν κόσμο που αρκετοί άνθρωποι ξεχνούν παθαίνοντας αμνησία. Ο βασικός ήρωας ένας αμνησιακός άντρας γύρω στα 40 εισάγεται στο νοσοκομείο και αποδέχεται μια ιδιαίτερη πρόταση των γιατρών στην προσπάθειά του να αποκτήσει μια προσωπικότητα..   Ποσό επιλεκτική́ είναι η μνήμη μας; Μπορούμε να ξεχάσουμε αυτά́ που μας πληγώνουν; Και μήπως τελικά είμαστε όλα όσα δεν ξεχνάμε; 

Μήλα

Μήλα

Τελικά τι είναι το πιο δύσκολο σε ένα ντεμπούτο;

Είναι πολύ κλισέ, όμως έχοντας βρεθεί και σε αρκετές ακόμη ταινίες ως βοηθός σκηνοθέτη, θα έλεγα πως η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει πάντα μια ελληνική ταινία (ανεξαρτήτως ντεμπούτου ή μη) είναι οι χαμηλές κρατικές χρηματοδοτήσεις. Αυτό μας κάνει όλους λιγότερο ονειροπόλους και περισσότερο εφευρετικούς.

Μήλα

Μήλα

Τι σημαίνει η συμμετοχή στο πρόγραμμα Thessaloniki Goes to Cannes και γενικά πόσο σημαντική είναι η ορατότητα της ταινίας εκτός συνόρων;

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι πολύ σημαντική γιατί δίνει την δυνατότητα στην ταινία, ένα μικρό 15λεπτο κομμάτι της να συναντηθεί και «κριθεί» από ένα επίλεκτο κοινό επαγγελματιών του χώρου. 

Μήλα | Σκηνοθεσία: Χρήστος Νίκου | Σενάριο: Χρήστος Νίκου, Σταύρος Ράπτης | Παραγωγή: Ηρακλής Μαυροειδής, Αγγελος Βενέτης, Αρης Ντάγιος, Νίκος Σμπιλίρης (executive producer) | Εταιρεία παραγωγής: Boo Productions | Συμπαραγωγή: Mariusz Wlodarski, LAVA Films, με την υποστήριξη των ΕΚΚ, Polish Film Institute και ΕΡΤ | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Bartosz Swiniarski | Μοντάζ: Γιώργος Ζαφείρης | Ηχος: Λέανδρος Ντούνης, Κώστας Κουτελιδάκης | Μουσική: The Boy |Σκηνογράφος: Έφη Μπίρμπα | Ενδυματολόγος: Δήμητρα Λιάκουρα | Μακιγιάζ: Κυριακή Μελλίδου | Διεύθυνση Παραγωγής: Τέτα Αποστολάκη | Πρωταγωνιστούν: Αρης Σερβετάλης, Σοφία Γεωργοβασίλη, Αννα Καλαϊτζίδου, Αργύρης Μπακιρτζής, Κώστας Λάσκος, Μπάμπης Μακρίδης, Κώστας Ξυκομηνός, Κίμωνας Φιορέττος, Νότα Τσερνιάφκσι, Αλεξάνδρα Αϊδίνη

Δείτε εδώ τη βραβευμένη μικρού μήκους ταινία του Χρήστου Νίκου «km» από το 2012

Το 72ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται από τις 14 ως και τις 25 Μαΐου. Το Flix θα είναι εκεί, για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν. Διαβάστε όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις Κάννες 2019 εδώ.

Μήλα