Συνέντευξη

Αλέν Γκιροντί: ο Μεγάλος Ρομαντικός κι ο «Αγνωστος της Λίμνης»

στα 10

Ο Γάλλος σκηνοθέτης του «Ο Αγνωστος της Λίμνης» βρέθηκε στο 54ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για τη ρετροσπεκτίβα στο έργο του και συνάρπασε το Flix με το μυαλό και το ταλέντο του.

Αλέν Γκιροντί: ο Μεγάλος Ρομαντικός κι ο «Αγνωστος της Λίμνης»

Ηταν ένα από τα πιο επιτυχημένα αφιερώματα στην ιστορία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ο Αλέν Γκιροντί έγινε φέτος δημοφιλέστερος χάρη στη βραβευμένη στις Κάννες ταινία «Ο Αγνωστος της Λίμνης» (διαβάστε τη γνώμη του Flix), αλλά έχει ήδη άλλα πέντε φιλμ μεγάλου μήκους στο ενεργητικό του. Βρίσκεται στην ακμή του, αλλά είναι ακόμα κατάλληλος για ανακάλυψη. Είναι ένας σκηνοθέτης των άκρων, τα οποία όμως παρουσιάζει με τέτοια παιδικότητα και φαντασία που τα μεταφράζει σε σινεμά προσιτό. Είναι ο Γάλλος σκηνοθέτης που θα καθορίσει το ευρωπαϊκό σινεμά της επόμενης δεκαετίας και ξετυλίχτηκε μπροστά στο ελληνικό κοινό με προκαταρκτικά και συστάσεις.

Ο Αλέν Γκιροντί μίλησε στο Flix στη διάρκεια του 54ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με αναλυτικό πνεύμα, ισχυρή άποψη και αφοπλιστικό χιούμορ. Κουβέντιασε για τον «Αγνωστο της Λίμνης», το βραβείο στις Κάννες, το queer σινεμά που δεν καταλαβαίνει αλλά ασπάζεται, τα παραμύθια και την υπέρβαση της πραγματικότητας, για το ρομαντισμό και τον έρωτα που πρέπει να διαρκεί για πάντα, για το πώς η παράδοση και το μοντέρνο συνδέονται με μια ευθεία γραμμή, για τον νέο πουριτανισμό, για τους Sex Pistols και τον Βάγκνερ και για το πώς πρέπει να κάνεις τα πράγματα εκεί όπου θέλεις κι όχι αναγκαστικά να πηγαίνεις εκεί όπου συμβαίνουν τα πράγματα.

Δείτε παρακάτω τη συνέντευξη του Αλέν Γκιροντί, αναζητήστε τις παλαιότερες ταινίες του και τον «Αγνωστο της Λίμνης» με κάθε ευκαιρία.

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 54ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix.