Συνέντευξη

Αδάμαστοι του κόσμου ενωθείτε! Τα «Χρονικά του Δρακοφοίνικα» αποκαλύπτονται...

στα 10

Και ανεξάρτητο. Και επικό. Και φανταστικό. Και βασισμένο σε κόμικ. Ο σκηνοθέτης της περιπέτειας «Τα Χρονικά του Δρακοφοίνικα: Αδάμαστος», Θάνος Κερμίτσης μιλάει στο Flix για μια ταινία που φιλοδοξεί να εισάγει στην εγχώρια κινηματογραφία τον όρο «επική φαντασία»...

Αδάμαστοι του κόσμου ενωθείτε! Τα «Χρονικά του Δρακοφοίνικα» αποκαλύπτονται...

Οταν τα «Χρονικά του Δρακοφοίνικα: Αδάμαστος» εμφανίστηκαν στην πλατφόρμα crowdfunding indiegogo σαν μια ελληνική ταινία επικής φαντασίας, βασισμένη στο ομώνυμο κόμικ του Γιάννη Ρουμπούλια, κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει πως η ομάδα των δημιουργών του θα κατάφερναν τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές να έχουν ολοκληρώσει το 50% των γυρισμάτων της ταινίας και πως με τη χρηματική συμβολή απλών θαυμαστών κατάφεραν να χρηματοδοτήσουν μέρος αυτών, ακόμη και αν δεν κατάφεραν να πιάσουν τον υψηλό στόχο του αρχικού ποσού που είχαν θέσει στη διάθεση του κοινού.

Βασισμένα στο ομώνυμο κόμικ του Γιάννη Ρουμπούλια, τα «Χρονικά του Δρακοφοίνικα: Αδάμαστος» που ξεκίνησε να εκδίδεται το 2005, εκτυλίσσονται 200 χρόνια μετά το τέλος του κόμικ και αφηγούνται την ιστορία ενός σκληρού πολεμιστή, του Ντράγκαρ, από τις περιοχές του Βορρά, ο οποίος έιναι σκλάβος ενός ιδιοκτήτη μονομάχων, του Φλάβιου και λαμβάνει μέρος βρώμικες μονομαχίες για χρήμα και δόξα.

Η μοίρα φέρνει τον Ντράγκαρ κοντά στον τόπο του για μια ακόμη φορά, καθώς ο Φλάβιος τον οδηγεί μαζί με άλλους μονομάχους στην Επαυλη του Στρατηγού Ακιλόνιου, προκειμένου να συμμετάσχει σε αγώνες που οργανώνονται προς τιμήν της κόρης του Στρατηγού, της κακομαθημένης Βαλέρια . Οι σκέψεις του Ντράγκαρ βρίσκονται πάντα πίσω στον τόπο του και στην γυναίκα του την Μπρέννα που εγκατέλειψε 4 χρόνια πριν.

1

Μια ευκαιρία παρουσιάζεται στον Ντράγκαρ και καταφέρνει να δραπετεύσει από την Επαυλη, παίρνοντας μαζί του ως όμηρο την Βαλέρια, προκειμένου να εξασφαλίσει ασφαλές πέρασμα στον τόπο του. Εξοργισμένος από την απαγωγή της κόρης του, ο στρατηγός Ακιλόνιος, μαζί με τον γιο του Οκτάβιο πληρώνει έναν μυστήριο κυνηγό επικηρυγμένων, τον Φάλκο, μαζί με την ομάδα των μισθοφόρων του, προκειμένου να βρουν τα ίχνη του Ντράγκαρ και της κόρης του. Και έτσι ξεκινά το κυνήγι... Ο Ντράγκαρ θα κάνει τα πάντα για να γυρίσει πίσω στη γυναίκα του και δεν θα σκύψει το κεφάλι του σε κανέναν. Ο δρόμος του θα είναι στρωμένος με πολλούς κινδύνους και εκπλήξεις, όμως εκείνος... είναι αδάμαστος.

Ακόμη και μετά την ανάγνωση της παραπάνω λεπτομερούς υπόθεσης της ταινίας, είναι δύσκολο να φανταστείς ποιο ακριβώς ήταν το σκεπτικό πίσω από την ομάδα της Underworld FIlms, όταν θέλησε να μεταφέρει μια ιστορία επικής φαντασίας στον κινηματογράφο, χωρίς ένα budget που θα της εξασφάλιζε όλα όσα χρειάζονται για να ζωντανέψει τον κόσμο των κόμικς του Γιάννη Ρουμπούλια.

Ο Θάνος Κερμίτσης, σκηνοθέτης της ταινίας και ενσαρκωτής ενός από τους ήρωες της, μας αποκαλύπτει πως αυτό που έχει σημασία δεν είναι τα εμπόδια, αλλά οι τρόποι που βρίσκεις για να τα ξεπερνάς...

2

Πώς θα περιέγραφες την ταινία σε κάποιον που δεν έχει ιδέα τι είναι τα «Χρονικά του Δρακοφοίνικα»;

Καλή ερώτηση.Σε λίγες γραμμές...Ο «Αδάμαστος» είναι μια μεγάλου μήκους ταινία. Ανεξάρτητη παραγωγή, χρηματοδοτούμενη απο τον κόσμο, ανήκει στο είδος της επικής φαντασίας και είναι μια ιστορία χαρακτήρων σε έναν φανταστικό κόσμο,μια περιπέτεια,ένα ταξίδι που μιλάει για την Αδάμαστη Θέληση του Ανθρώπου να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο προκειμένου να φτάσει τον στόχο του..

Πώς γεννήθηκε η ιδέα της ταινίας;

Η ιδέα της ταινίας στην ουσία είχε γεννηθεί καιρό πρίν, μιας και με τον Γιάννη Ρουμπούλια (δημιουργό του κόμικ αλλά και πρωταγωνιστή/συνσεναριογράφο της ταινίας) πάντοτε θέλαμε να κάνουμε μια ταινία τέτοιου είδους. Είμαστε άνθρωποι που μας αρέσουν οι προκλήσεις και το κυριότερο, μας αρέσει να λέμε ιστορίες (και όταν αγαπάμε κάτι πολύ καταπιανόμαστε και ενθουσιαζόμαστε με αυτό). Και ο «Αδάμαστος» αποτελούσε και μια πρόκληση (δεδομένου ότι είναι κάτι διαφορετικό απο τα συνηθισμένα) αλλά και μια ιστορία που πιστεύουμε πως αξίζει να ειπωθεί. Αποφασίσαμε λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε τον κόσμο του κόμικ ως βάση για την ιστορία που θέλαμε να αφηγηθούμε, γράψαμε το σενάριο μαζί με τον Γιάννη Τζουβελέκη και τα υπόλοιπα πράγματα σιγά σιγά με επιμονή και υπομονή, πήραν τον δρόμο τους!

Πόσο εύκολο είναι να κάνεις μια ταινία «είδους» χωρίς χρήματα;

Δεν είναι καθόλου εύκολο καθώς προβλήματα και ελλείψεις εμφανίζονται απο παντού, ωστόσο μέχρι τώρα έτσι ήταν με όλες τις προηγουμενες ταινίες μου, οπότε κατα μια έννοια έχω συνηθίσει. Αποτελεί μια πολύ όμορφη εμπειρία όπως και να χει,εφόσον αγαπά κανείς αυτό που κάνει.Σίγουρα η έλλειψη χρημάτων,τεχνικών μέσων κλπ βάζει πολλά εμπόδια,αλλά εκεί είναι που πρέπει να υπερισχύει η δημιουργικότητα και η εφευρετικότητα,ώστε να μπορείς να δίνεις ένα αξιοπρεπές και όμορφο αποτέλεσμα αντισταθμίζοντας το κόστος.Βέβαια πάντα για ανεξάρτητες ταινίες,το τελικό πρόβλημα είναι η εύρεση διανομής...Το πιο σημαντικό εφόδιο απ’όλα όμως,είναι το να έχεις καλούς συνεργάτες στο πλάι σου.Και είναι τιμή μου και προνόμιο που έχω στο πλάι μου ανθρώπους με μεράκι και αγάπη για αυτό που κάνουν,γι αυτό και θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ηθοποιούς και τους υπόλοιπους συντελεστές που έχουν πιστέψει τόσο πολύ σε αυτό το project και έχουμε ουσιαστικά γίνει μια οικογένεια!

3

Πως ξεπεράσατε τις δυσκολίες του budget και καταφέρατε να προχωρήσετε στην υλοποίηση της ταινίας; Ηταν το crowdfunding μια λύση;

Το crowdfunding ήταν ίσως η μοναδική λύση, ειδικά για μια τέτοια περίοδο αλλά και για μια τέτοια ταινία «είδους». Σαν σενάριο, γραμμένο εξ αρχής ως ιστορία χαρακτήρων, δεν απαιτούσε/απαιτεί το budget που π.χ θα χρειαζόταν μια ταινία με πολλά εφέ, κομπάρσους κλπ (όπως έχουμε συνηθίσει απο τις αντίστοιχες ταινίες είδους του εξωτερικού). Ωστόσο, όντας ακριβώς ταινία είδους, έχει κάποια συγκεκριμένα έξοδα.Και το crowdfunding μας βοήθησε να καλύψουμε σημαντικό μέρος αυτών (όπως για παράδειγμα το ενδυματολογικό κομμάτι) και έτσι να ξεκινήσουμε να γυρίζουμε κομμάτια της ταινίας. Παράλληλα ο κόσμος που βοήθησε με τις συνεισφορές του (τόσο απο την Ελλάδα όσο και απο πολλές χώρες του εξωτερικού) έγινε συμμέτοχος στην όλη προσπάθεια έχοντας γίνει με αυτόν τον τρόπο «κομμάτι» της ταινίας και όλοι μας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους πίστεψαν σε αυτήν την ιδέα και βοήθησαν, σε μια τόσο δύσκολη οικονομική περίοδο. Πιστεύω πως το crowdfunding μπορεί να αποτελέσει το μέλλον των ανεξάρτητων παραγωγών (ήδη στο εξωτερικό έχει μεγάλη επιτυχία). Το μέλλον θα δείξει φυσικά.

Ποιες ταινίες/δημιουργοί υπήρξαν ή εμπνευση σου για την ταινια;

Σίγουρα δημιουργοί όπως ο Τζον Μίλιους («Κόναν ο Βάρβαρο» του 1982) αλλά και ο προσωπικά αγαπημένος μου σκηνοθέτης, Πολ Βερχόφεν. Ωστόσο δεν θα παραλείψω και τον Γιάννη Ρουμπούλια ως έμπνευση, γιατί δημιούργησε και οπτικοποίησε μέσω του κόμικ έναν πλούσιο κόσμο κάτι το οποίο βοήθησε και βοηθάει πολύ. Και φυσικά..μην ξεχνάμε και τον Ρομπερτ Ε. Χάουαρντ, τον Τόλκιν, τον Μούρκοκ και άλλους μεγάλους συγγραφείς του φανταστικού,που μας «μεγάλωσαν» με τις ιστορίες τους.

5

Κόμικς και σινεμά: είναι καιρός να αρχίσει να γίνεται μόδα και στην Ελλάδα;

Καταρχάς, να αναφέρω ότι είμαι κατα της «μόδας» στον κινηματογράφο. Το πιο σημαντικό είναι να λέγονται ιστορίες. Τώρα αν αυτές οι ιστορίες προέρχονται απο κάποιο κόμικ, φυσικά, αρκεί να έχουν κάτι να πούν.Στην Ελλάδα μιλάμε βέβαια με διαφορετικούς κανόνες, μέτρα και σταθμά απ’οτι π.χ. στην Αμερική. Εχουμε κι εμείς τους δικούς μας καλλιτέχνες, τους δικούς μας ήρωες, τα δικά μας κόμικς. Βέβαια δεν έχουμε τα μεγάλα studios απο πίσω...αλλά και πάλι, εξαρτάται απο το τι ιστορία θέλει κανείς να πεί. Προσωπικά θα ήθελα πολύ να δω ταινίες βασισμένες σε eλληνικά κόμικς. Και γιατί όχι,στο μέλλον να ξανασχοληθώ με κάτι τέτοιο. Υλικό υπάρχει άλλωστε. Θέληση χρειάζεται.

Σε τι φάση βρίσκονται τα «Χρονικά του Δρακοφοίνικα» και ποια είναι τα άμεσα σχέδια για το μέλλον της ταινίας;

Τον Ιούλιο που μας πέρασε ολοκληρώσαμε τον πρώτο κύκλο των γυρισμάτων και παρ’όλες τις αντίξοες συνθήκες φτάσαμε στο 50%. Τον Οκτώβριο θα ξεκινήσουμε εκ νέου με περισσότερη όρεξη, ευελπιστώντας πως μέχρι το τέλος του 2013, η ταινία θα είναι πλήρως ολοκληρωμένη. Θέλουμε οπωσδήποτε να ταξιδέψει και σε κάποια φεστιβάλ, αλλά το κυριότερο μέλημα μας είναι να έρθει σε επαφή με τους θεατές σε κινηματογραφικές αίθουσες. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί απο το αν θα βρεθεί κάποια εταιρία διανομής. Αλλά υπάρχει χρόνος ακόμα και το σίγουρο είναι ότι θα βάλουμε τα δυνατά μας για να δείξουμε ότι η Ελλάδα (και το ελληνικό σινεμά) μπορεί να τολμήσει το κάτι διαφορετικό και να δημιουργήσει, ακόμα και σε τέτοιες δύσκολες εποχές. Συνεχίζουμε Αδάμαστοι!

Δείτε παρακάτω το teaser trailer των «Χρονικών του Δρακοφοίνικα: Αδάμαστος» και διαβάστε περισσότερα στο επίσημο site της ταινίας, αλλά και στην επίσημη σελίδα της στο Facebook.